Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2016 16:12 - Развенчаване на някои митове за Брекзит
Автор: eurosceptic Категория: Политика   
Прочетен: 2566 Коментари: 7 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На 23.06.2016 година британците казаха тежката си дума. На проведения референдум около 52 процента заявиха желанието си да напуснат Европейският съюз. Това беше най-звучният шамар, който ЕС е получавал в своето съществуване и то съвсем заслужено. ЕС - един проект започнал като изцяло икономически, днес се изражда в подобие на супердържава. От нещо полезно за бизнеса, съюзът се превръща в пречка - със своите безрбойни регулации, които се явяват пречка пред малкия и среден бизнес и действат в услуга на големите корпорации. На множество европейци това не им харесва и реакциите не закъсняват - британците вече изявиха желанието си да напуснат съюза. Това предстои да направят и редица други народи, давайки ясен сигнал, че ЕС в сегашния си вид е неприемлив. 


 На 24 юни, обаче, медийното и обществено пространство беше залято с хлиповете на редица либерали, борци за социални справедливости (Social justice warriors) и мнозина други нехранимайковци, които в желанието си да изглеждат "прогресивни" в очите на околните, си служат с от абсурдни по абсурдни аргументи за да принизят и омаловажат демократичния вот на британците. В днешният пост ще разгледам някой от тези аргументи, представяйки тяхната несъстоятелност.

1. Расизмът и ксенофобията са в основата на излизането на Великобритания от ЕС


В съвременният свят, все по често при липса на аргументи в защита на своята позиция, мнозина знайни и незнайни "борци за социална справедливост" не се свенят да хвърлят тези определения наляво и надясно. Любовта към родината се асоциира с расизъм и ксенофобия. Дори най-върлите поддръжници на Брекзит не говорят за спиране на имиграцията, а за контрол върху нея. Защо страни като Австралия да имат точкова система и да могат да определят кой е желан в страната им и кой не, а Великобритания да не може? Нима е ксенофобско да не искаш хора с престъпления зад гърба си да влизат в страната ти? Този аргумент е още по-смешен предвид, че мигрантите в огромната си част са също от европеидната раса. 

2. Глупавите старци лишиха умните и образовани младежи от бъдеще


Оставяйки на страна избирателната активност сред младежите, която естествено е най-ниска сравнение с всички останали възрастови групи, то ще се концентрирам върху "образованието" и "интелигентността" на гласувалите. Твърденията, че младите са умни, красиви, образовани и не знам си още какви звучат добре, признавам. Дали обаче е така? Образованието днес не е това каквото е било преди 20-30 години. Тогава далеч по малко хора са влизали в университет, не им е било и нужно. Пазарът на труда и икономиката са имали различни нужди. В тази връзка е напълно нормално сред по-младите да има повече хора с висше образование. Дали обаче образованието е мерило за интелигентност? Проучванията показват, че IQ коефициентът на днешната младеж е по-нисък сравнение с предходните поколения. Колкото по-ниско е IQ-то на един човек, толкова по-лесно манипулируем е той. Някои либералчета стигнаха дори по далеч, твърдейки, че старите не трябвало да гласуват, понеже им оставало малко живот. Сериозно?! Същите тези либерали крещят дискриминация за щяло и не щяло, но ако обект на истинска дискриминация са хора с различни от техните възгледи, то това е ок, даже похвално и прогресивно. Бащите на тези старци са същите хора, които са проливали кръвта си във Втората световна война за да може днес да бъдете свободни. Това за пореден път показва лицемерието на прогресивните борци за социална справедливост.

3. ЕС осигурява милиони работни места, без него сме загубени

Три от четирите страни с най-нисъка безработица са извън ЕС. Това са Швейцария, Норвегия и Исландия. В същото време безработицата в страните членки е висока, а младежката направо потресаваща – в Гърция и Испания почти половината от младежите са безработни. Този факт също е в разрез с твърдението, че младите били лишени от бъдеще– от какво бъдеще, от такова на трудовата борса ли?? Видно е, че ЕС не е нито гарант, нито причина за ниски нива на заетост, да не кажа обратното.

4. Паудна падна, финансовите пазари се сриваха...

Да, така е. Нещо съвсем естествено в краткосрочен план, предвид, че очакванията бяха насочени към победа на оставането в ЕС, и сметките на повечето играчи на пазара излязоха грешни. Паника има, големи капитали са изтеглени от пазарите и са в изчаквателна позиция. В даден бъдещ момент, когато тези капитали бъдат реинвестирани положението ще се подобри. Както се казва – най-страшното мина. В дългосрочен план очаквам нормализация на обстановката напук на предричаните фалити, войни и апокалипсиси.

 PS Старах се да не правя поста дълъг и нахвърлях основните неща, за да не се губи интерес от четящия с дълга статия. При желание съм готов на дискусия в коментарите ;)




Гласувай:
9




1. merlin68 - Абсолютно съм съгласен с аргуме...
26.06.2016 17:45
Абсолютно съм съгласен с аргументите ти, не съм съгласен само с това, че резултата от референдума изразява "демократичния вот на британците". Тази формулировка всъщност е патент на тези срещу които са аргументите ти:)
Всъщност британските политици се наакаха, нещо нетипично за британската политика като цяло. Камерън в желанието си да изврънка още повече привилегии за Британия в рамките на ЕС, сам предизвика референдума, че мисля и резултата от него. Не можа обаче ми се струва да предвиди голямото разделение по региони и на практика изправи Британия пред разпад. За да запазят целостта й сега британските политици са изправени пред предизвикателството да намерят "демократична" формулировка на оставането си в ЕС. Те си ги бива в това и аз не ги мисля - накрая Британия и ЕС ще "излязат по-силни от тази криза":)))
цитирай
2. eurosceptic - @merlin68
26.06.2016 18:06
Прав си, че Камерън имаше едни намерения, но сметките му излязоха криви. Обаче с тези си намерения Каремън отключи тлеещото недоволството срещу ЕС в сегашния му вид, което набира все по голяма сила. И резултатите на референдума го показаха. Въпреки заплахите и пропагандата, британците гласуваха да излязат.
Защо резултата от референдума да не изразява демократичния вот на британците? Какъв по-добър начин за пряка демокрация по такъв важен въпрос от референдума?

Че ще има опити да игнориране на резултата от референдума или дори иницирането на втори такъв си прав. Коза на ЕС е заплахата от разпад, те и за това го играят наперено и призовават за скорошно напускане. Камерън се провали и си подаде оставката. Защо същото не направят и еврократите от ЕК начело с Юнкер? Този вот на британците си беше и срещу тях.
цитирай
3. staler - брексит е лек гъдел под мишниците в ...
26.06.2016 18:06
брексит е лек гъдел под мишниците в сравнение с проблемите които отдавна са на дневен ред пред страните от златния милиард....на тях отсрочка,глътка въздух им даде горбачов--поднесе им на тепсия пазари,ресурси/вкл и квалифицирана евтина раб.ръка/,но полезните ефекти бързо изчерпиха деиствието си....кои е главния проблем?..след като главния идеолог.враг--съветската система се самоотстрани,лъсна с целия си блясък това в което са се превърнали водещите западни "демокрации"---олигархичен,банково -корпоративен халифат в които парадоксално капитал.механизми работят само за средните и малки играчи,а в горните нива---непресъхваща алчност,стояща над законите ,която рано или късно ще ги доведе до самоунищожение....на практика какво се случи последните 30-40 години?----големите наднационални играчи изнесоха матер.производство в страни с безумно ниска цена на труда,никакви еколог.претенции,социални права и пр екстри....глобализираха и пазарите,за да могат безпрепятствено на реализират свръхпечалбите си...последствията----разрушиха социалната и общ.-полит. и икономическа структура на собственните си метрополии,като неплатежоспособността на населението конпенсираха с кредитиране с пари от въздуха....да беше само това----дадоха икономическа сила в ръцете на монстери като китаи,индия,бразилия и т.н.,като сега се опитват безуспешно да ги задържат в рамките на ролята предвидена за тях---цех за евтино производство.....казано на български---сбогом пено,ебем ти панаиро....отворихте клетката,канарчетата се разлетяха....,а сега си чуруликаите сами,щото с контролиран хаос,цветни революции,борба срещу тероризъм,руска заплаха и т.н. ...икономически,обществен,социален и т.н. порядък не се поддържа..
цитирай
4. merlin68 - брексит е лек гъдел под мишниците в ...
26.06.2016 18:29
staler написа:
брексит е лек гъдел под мишниците в сравнение с проблемите които отдавна са на дневен ред пред страните от златния милиард....на тях отсрочка,глътка въздух им даде горбачов--поднесе им на тепсия пазари,ресурси/вкл и квалифицирана евтина раб.ръка/,но полезните ефекти бързо изчерпиха деиствието си....кои е главния проблем?..след като главния идеолог.враг--съветската система се самоотстрани,лъсна с целия си блясък това в което са се превърнали водещите западни "демокрации"---олигархичен,банково -корпоративен халифат в които парадоксално капитал.механизми работят само за средните и малки играчи,а в горните нива---непресъхваща алчност,стояща над законите ,която рано или късно ще ги доведе до самоунищожение....на практика какво се случи последните 30-40 години?----големите наднационални играчи изнесоха матер.производство в страни с безумно ниска цена на труда,никакви еколог.претенции,социални права и пр екстри....глобализираха и пазарите,за да могат безпрепятствено на реализират свръхпечалбите си...последствията----разрушиха социалната и общ.-полит. и икономическа структура на собственните си метрополии,като неплатежоспособността на населението конпенсираха с кредитиране с пари от въздуха....да беше само това----дадоха икономическа сила в ръцете на монстери като китаи,индия,бразилия и т.н.,като сега се опитват безуспешно да ги задържат в рамките на ролята предвидена за тях---цех за евтино производство.....казано на български---сбогом пено,ебем ти панаиро....отворихте клетката,канарчетата се разлетяха....,а сега си чуруликаите сами,щото с контролиран хаос,цветни революции,борба срещу тероризъм,руска заплаха и т.н. ...икономически,обществен,социален и т.н. порядък не се поддържа..


Абсолютно си прав!
цитирай
5. merlin68 - Прав си, че Камерън имаше едни на...
26.06.2016 18:40
eurosceptic написа:
Прав си, че Камерън имаше едни намерения, но сметките му излязоха криви. Обаче с тези си намерения Каремън отключи тлеещото недоволството срещу ЕС в сегашния му вид, което набира все по голяма сила. И резултатите на референдума го показаха. Въпреки заплахите и пропагандата, британците гласуваха да излязат.
Защо резултата от референдума да не изразява демократичния вот на британците? Какъв по-добър начин за пряка демокрация по такъв важен въпрос от референдума?

Че ще има опити да игнориране на резултата от референдума или дори иницирането на втори такъв си прав. Коза на ЕС е заплахата от разпад, те и за това го играят наперено и призовават за скорошно напускане. Камерън се провали и си подаде оставката. Защо същото не направят и еврократите от ЕК начело с Юнкер? Този вот на британците си беше и срещу тях.


Не просто опити за игнориране на референдума ще има, той направо ще бъде игнориран или ще има нов със значителен превес за оставане в ЕС. Просто британците в желанието си да изнудват ЕС се простреляха в крака. Но не са толкова глупави та и да се взривят излизайки от ЕС.
А това, че подобен на днешния ЕС не е нужен никуму е ясно още от създаването му. Та я си припомни, че още тогава проекта за европейска конституция бе отхвърлен на референдуми във Франция и още някои страни не помня вече, а не ми се рови. Тогава какво стана - събраха се в Лисабон, напудриха конституцията и я кръстиха Лисабонски договор, който да се ратифицира без референдуми от националните парламенти:))) Така че за демократичен вот, пряка демокрация и тем подобни в Европа място няма.
цитирай
6. miaa - Интересна гледна позиция. . . Сп...
26.06.2016 21:29
Интересна гледна позиция...Споделям , но съм убедена, че това, което се случва във Великобритания сега, е плод на един дълъг , преосмислен и естествен процес за британците Брекзит.. е само катализатора.Този процес не си зародил от нищото, той е обусловен от противоречия, от различни обективни фактори и пр. Нека наблюдаваме и ще видим, че Великобритания не е в позиция на губеща, въпреки рисковете. Времето ще докаже..
цитирай
7. pando - Европейският съюз
27.06.2016 17:20
Е обран бостан,златните резерви на тези страни са отдавна на "сигурно място".Ударена много добре от демографското оръжие Европа вече не е конкуретно способна. Какво от тук натам ще става е от без значение...
Всички неудачи обаче ще се преписват на излизането от този диктаторски режим.
Ето защо г-н Сорос "предвиди" разпадането на ЕС...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eurosceptic
Категория: Политика
Прочетен: 9672
Постинги: 1
Коментари: 7
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930